Origins of Peace

Lawrence R. Gelber described the office roof of his house in Brooklyn.
Lawrence R. Gelber kuvattuna toimistotalonsa katolla Brooklynissa.

Tiistai 11. syyskuuta 2001 oli New Yorkissa kirkas. Pörssijuristi Lawrence Gelber saapui toimistoonsa Broad Streetillä ennen kello yhdeksää. Hänen ikkunoistaan 40. kerroksessa oli suora näköala World Trade Centerin kaksoistorneihin, jotka sijaitsivat vain kolmensadan metrin päässä.

Pohjoistorni paloi.

Gelber ajatteli, että pienkone oli törmännyt torniin.

Mutta siinä, hänen katsellessaan ikkunasta ulos, hopeinen matkustajakone syöksyi kohti eteläistä tornia. Kone korjasi kurssiaan, kallistui hieman ja räjäytti tornin tuleen.

Lasin läpi ei kuulunut ääntäkään. Edes ikkunat eivät tärisseet. Gelber kuuli vain oman huutonsa.

Myöhemmin Gelber ei kestänyt palata toimistoonsa. Se oli täynnä valkoista tuhkaa, joka haisi poltetulta metallilta.

Seuraavina kuukausina Gelber ja hänen vaimonsa Rita kärsivät unettomuudesta, ahdistuksesta ja peloista. Uusien iskujen lisäksi he pelkäsivät sitä, mitä ne tekivät Yhdysvalloille: terrorisminvastaisen sodan nimissä amerikkalaisilta vietiin kansalaisoikeuksia, joista nämä olivat aina olleet ylpeitä.

Turvatoimet kiristyivät, poliisi sai uusia valtuuksia ja Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin. Kun kaikesta tästä tuli arkea, Gelber alkoi nimittää iskujen jälkeistä elämää “uudeksi normaaliksi”.

“En päässyt yli siitä ajatuksesta, että iskut olivat jollain tavalla minun syyni. Tiedän kuulostavani hullulta, mutta en ollut mielestäni tehnyt tarpeeksi maailmanrauhan puolesta”, Gelber, 63, kertoo nyt.

Nuorena Gelber oli vasemmistolainen hippi, joka matkusti rinkka selässä halki Afganistanin. Terrori-iskujen jälkeen hän hylkäsi hetkeksi pasifisminsa, koska uskoi, että Yhdysvaltain turvallisuuden takia sota Afganistanissa oli välttämätön. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, hän on palannut pasifistiksi.

“9/11 johti kaikenlaiseen ylireagointiin: heitti meidät kahteen sotaan Afganistanissa ja Irakissa, heitti meidät talouden kurimukseen. Se johti lakeihin, jotka loukkaavat yksityisyyden suojaa. Se institutionalisoi vainoharhaisuuden.”

Nyt Gelber haluaisi Yhdysvaltain vetäytyvän Afganistanista ja Irakista, vaikka kammoaakin ajatusta, mitä sen jälkeen voi tapahtua afgaaninaisille.

“En usko, että millään länsimaalla on oikeutta pakottaa omia arvojaan ulkomaalaisille, vaikka näiden arvot olisivat kuinka kuvottavia.”

Irakin tilannetta Gelber kuvaa vitsillä, jossa kaksi miestä on ulkohuussissa. Toiselta putoaa kolikko reikään. Hän heittää perään setelin.

Miksi ihmeessä sinä noin teet, kysyy toinen. Koska en aio mennä tuonne alas pelkän kolikon takia, kuuluu vastaus.

“Irakin sota oli suuri virhe. Jos tekee virheen, se pitäisi korjata mahdollisimman nopeasti. Mutta ongelma on se, että nyt olemme jo syvällä huussin pohjalla, eikä kyse ole enää vain kolikosta.”

Gelberin oma arki on pysynyt kymmenen vuotta aika lailla samanlaisena: hän työskentelee yhä kotoa käsin, nauttii kävelyistä Brooklynissa ja käy vaimonsa kanssa ulkona syömässä. Hän ei pelkää enää.

“Turvakameroiden lisääntyminen on johtanut siihen, että rikollisuus New Yorkissa on vähentynyt viime vuosina selvästi. Elämä on mukavaa, bisneksillä menee hyvin, eivätkä asuntojen hinnat ole romahtaneet niin paljon kuin muualla maassa.”

“Uusi normaali” on muuttunut “mukavaksi normaaliksi”. Silti Gelber ei ole päässyt syyllisyydestä.

“Yhtenä aamuna toukokuussa kirjoitin Facebookiin: ‘Minä julistan maailmanrauhan.’ Aloin ajatella: mitä jos kaikkien maailman maiden vaikutusvaltaisimmat ihmiset tekisivät saman?”

Gelberin ajatuksesta on syntynyt taideprojekti ja nettisivusto I declare world peace.

“Useimmat ihmiset ajattelevat, etteivät he voi maailman tilalle mitään. Minä sanon: yhteen dollariin tarvitaan sata senttiä. Tämä idea ei ole dollari, vaan sentti. Mutta sen avulla tavis-John tai tavis-Jussi voi tehdä edes jotain, levittää ajatusta rauhasta.”

by: Helsingin Sanomat
4.9.2011 5:45